Restauracja "Chata Góralska" stworzona została z myślą o tradycji góralskiej . Można tutaj zjeść dania podhalańskiej kuchni.
Zapewniamy, że nie wyjdziesz od Nas głodny, a Nasza kuchnia ceni sobie jakość i świeżość.W Naszej Chacie zastosowane jest tradycyjne podhalańskie budownictwo. Znajdują się w niej kilka kominków, które podkreślają to wyjątkowe miejsce. Z całego serca dbamy o tradycję i dopracowywujemy każdy szczegół.
"Przygotowując wszystkie dania, myślimy przede wszystkim o Naszych klientach, dlatego wkładamy w nie całe serce".
Oto kilka Naszych specjałów
Czernina
Polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki , gęsi lub królika, rzadziej prosięcia.
Czerninę (w gwarze kujawskiej czorninę) można utożsamiać z czarną polewką (w Małopolsce nazywano ją też szarą polewką), dawniej podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (Adam Mickiewicz w Panu Tadeuszu wspomina o czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy).
Czernina została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych, jako czernina kaszubska (czôrnina lub czarwina) oraz czarnina kujawska.
Żurek
Zupę przyrządzamy na bazie własnego unikalnego w smaku zakwasu. Żurek to specjalność naszej kuchni. Przygotowana w połączeniu z kiełbasą oraz jajkiem na pewno uraczy Państwa kubki smakowe.
Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo.
Zrazy wołowe
Danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni litewskiej, chociaż jego nazwa wywodzi się z języka polskiego i oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.
Tradycyjne zrazy staropolskie zwane są suropiekami.
Nasze zrazy podawane są z farszem, ziemniakami z koperkiem oraz buraczkami !
Polędwica wieprzowa
Zwana także filetem lub stekiem wieprzowym – część tylnej półtuszy wieprzowej. Jeden z najsmaczniejszych gatunków mięsa wieprzowego.
Prezentowana przez nas polędwica wieprzowa podawana jest z sosem kurkowym oraz kluskami śląskimi.